Geloven in God en Hem afbeelden

Dr. J.H. (Jan) van Doleweerd / Geen reacties

06-05-2024, 10:51

Vraag

Waarom geloven mensen in God en waarom mag je Hem niet afbeelden?


Antwoord

Waarom geloven mensen in God? Het zit heel eenvoudig zo. God heeft de mens geschapen. Niet alleen de eerste mensen Adam en Eva, maar door hen heen ook jou en mij en iedereen. God is Scheppingsvader van alle mensen. Daarom, al is de verbinding met Hem verbroken, zijn we diep in ons hart naar Hem op zoek. Dit zorgt voor allerlei godsdiensten met verschillende soorten van geloof in God.
 
Om God te leren kennen zoals Hij is, heeft God ons de Bijbel gegeven. Daarin lezen we hoe de relatie tussen Hem en ons hersteld kan worden. Het geloof in de Heere Jezus brengt mij terug bij mijn Vader in de hemel. Dát geloof is de weg naar vrede en zaligheid. Genoeg reden om in Jezus, de Zoon van God te geloven en in Hem opnieuw met God te leven.

Waarom mag je Hem niet afbeelden? Je mag God niet vereren in een afbeelding of in een beeld. Dat lees je op verschillende plaatsen in de Bijbel. Ook moet je het beeld dat je van God maakt, in je gedachten, steeds weer toetsen aan de Bijbel. Daarin heeft God Zich aan ons bekend gemaakt. Dat zijn Zijn woorden en daar moet je je eigen gedachten over God steeds opnieuw aan toetsen.
 
Mag je Jezus afbeelden? Daarover verschillen de meningen. Jezus heeft als mens onder ons gewoond en geleefd. Iedereen kon Hem zien en aanraken. En op die manier wordt hij als mens ook afgebeeld in kinderbijbels, in Bijbelse kunst, enzovoorts. Vooral om Hem te herinneren. Het is toch vreemd als je een tekening maakt van de twaalf discipelen die achter Jezus aanlopen, dat je dan Jezus weglaat. Het afbeelden van Jezus wordt niet gedaan met de bedoeling dat je ervoor gaat knielen, of dat je tot deze afbeeldingen gaat bidden. Jezus is God en Hij is groter dan wat wij erbij kunnen bedenken. Hij nodigt je uit rechtstreeks tot Hem te spreken. Wat is dit mooi. Een directere weg tot God is er eigenlijk niet. 

Dr. J. H. van Doleweerd

Dit artikel is beantwoord door

Dr. J.H. (Jan) van Doleweerd

  • Geboortedatum:
    07-06-1961
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Driebergen
  • Status:
    Actief
16 artikelen
Dr. J.H. (Jan) van Doleweerd

Bijzonderheden:

Missioloog en docent Godsdienst


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Is het wel goed om alleen maar vragen te hebben over 't geloof? Hoe moet ik voor 'mijn geloof' uitkomen als ik er zelf heel sterk aan twijfel? Ik bedoel, hoe kan ik een ander overtuigen van mijn geloo...
Geen reacties
06-05-2006
Ik date nu een half jaar met een man. We zijn beiden begin 50 en beiden christelijk. We zijn elkaar steeds vaker gaan zien; van eens in de twee weken naar twee keer per week en pas ben ik voor het eer...
Geen reacties
06-05-2022
Wat kun je doen als je kind gepest wordt en de school meer waarde hecht aan de perfecte school te zijn, zoals hoge eindresultaten bij de citotoetsen, dan aan het kind?
1 reactie
06-05-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering