CMFT-therapie

C. den Hamer / Geen reacties

06-05-2024, 09:31

Vraag

Kan iemand mij uitleggen wat CMFT-therapie (Connect Mirror Neuron Focus Therapy) is en of het bijbels verantwoord is?


Antwoord

Beste heer/mevrouw,

Helaas ben ik niet echt bekend met CMFT-therapie. Kennelijk is het een variant op EMDR en exposure om trauma te verwerken. Een verschil in aanpak is dat je bij CMFT niet het trauma zelf in hoeft te gaan maar dat hulpvrager en hulpverlener zich beiden focussen op lichaamsensaties van de hulpvrager. De client/patiënt vertelt alleen om welk trauma het gaat en wat hij/zij wil verwerken. Doordat de hulpverlener zich verbindt met de lichaamsensaties van de patiënt kan deze de sensaties van de patiënt bewerken en in rust brengen waardoor de klachten kunnen verdwijnen.

Ik heb zelf geen patiënt gesproken die via deze methode is behandeld en welk effect het sorteerde. Ik heb ook geen wetenschappelijk onderzoek kunnen vinden om het effect ervan te kunnen meten.

Bijbels al dan niet verantwoord lijkt mij niet echt het probleem. Zoals het omschreven staat wordt er niet gebruik gemaakt van occulte- of spirituele technieken. Het gaat name om het effect van rust creëren via verbinding tussen hulpvrager en hulpverlener om wat vastgelopen is weer te laten stromen.

Groet,
Kees den Hamer,
Psychotherapeut-BIG/ Seksuoloog

Dit artikel is beantwoord door

C. den Hamer

  • Geboortedatum:
    15-03-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    Zwolle
  • Status:
    Actief
115 artikelen
C. den Hamer

Bijzonderheden:

Psychotherapeut/Seksuoloog NVVS, GGZ Cruciaal


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een jongen van 13 jaar en ik heb een paar vragen waar mijn ouders geen antwoord op willen geven. Mag ik naar de bioscoop voor een tekenfilm? Mag ik soldaatje buiten spelen? Gevechtspelletjes mo...
Geen reacties
06-05-2014
Waarom zijn ze er in de zware kerken zo op gebrand om de 'leer' erin te stampen? Mijns inziens kun je dan niet meer onbevoordeeld de Bijbel lezen. Als je bijvoorbeeld is bijgebracht dat alles van tevo...
6 reacties
06-05-2010
Is het zonde om naar een remonstrantse kerk te gaan? Ik begrijp dat vrouwen daar voorgaan en ze de bijbel niet als leidraad nemen.
Geen reacties
06-05-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering