Transsubstantiatie wel/geen dogma

Redactie Refoweb / 1 reactie

30-04-2024, 08:03

Vraag

Is de leer van de transsubstantiatie een dogma of niet? Volgende de website van de KRO-NCRV niet.

“De RK-Kerk heeft de leer van de transsubstantiatie nooit tot dogma verklaart. Het dogma is het mysterie van Christus’ tegenwoordigheid in de gaven van brood en wijn. Transsubstantiatie is slechts een theologische poging om dit mysterie met behulp van wijsgerig jargon te duiden. Volgens kerkelijke documenten is het begrip vooralsnog wel de beste poging. Trente noemt het begrip “passend en treffend.” Paus Johannes Paulus II schrijft in zijn encycliek Eucharistia in Ecclesia (2003) dat er een grens zit aan de theologische pogingen om het geloofsgeheim van de eucharistie te verwoorden. Hij citeert zijn voorganger Paulus VI: Elke theologische verklaring, die zich bezighoudt met het begrip van dit geheim, moet om overeen te kunnen stemmen met ons geloof, eraan vasthouden dat brood en wijn in de objectieve werkelijkheid, onafhankelijk van ons denken, na de consecratie opgehouden hebben te bestaan, zodat van nu af het aanbiddenswaardige Lichaam en het aanbiddenswaardige Bloed van onze Heer voor ons tegenwoordig zijn onder de sacramentele gedaanten van brood en wijn (Mysterium Fidei).”

Volgens Wikipedia wel en is dit op het concilie van Trente bepaald.

Ik wil dit weten om een eerlijk oordeel te kunnen geven over eucharistie. Luther en Calvijn verschilden ook nogal van mening hierover.


Antwoord

Dat is te lezen in het artikel 'Transsubstantiatie tijdens de eucharistie'.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2369 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Cahier
30-04-2024 / 10:50
Het is gewoon terug te vinden in de documenten van het concilie van Trente. Ik citeer hier enkele fragmenten van de 13 zitting van het decreet over het sacrament van de eucharistie van de website rkdocumenten.nl:

hoofdstuk 4:
Omdat echter Christus, onze Verlosser zegt: dat wat Hij onder de gedaante van brood offerde, is werkelijk Zijn eigen Lichaam, heeft de Kerk altijd de overtuiging gehad, en deze heilige Synode verklaart het ook weer opnieuw:
Door de consecratie van brood en wijn geschiedt een verandering van
• de totale substantie van brood in de substantie van het Lichaam van Christus, onze Heer, en
• de totale substantie van wijn in het Bloed van Hem.
Deze verandering wordt door de heilige Katholieke Kerk passend (convenienter) en in eigenlijke zin (proprie) wezensverandering (transsubstantiatio) genoemd.

En in de Canones:
Canon 1
Als iemand ontkent,
dat in het sacrament van de allerheiligste Eucharistie werkelijk (vere) waarachtig (realiter) en substantieel (substantialiter) het Lichaam en Bloed wordt bevat, met de ziel en godheid van onze Heer Jezus Christus en dat zij daarom de gehele Christus bevat, maar hij zegt: het is alleen maar een teken (signo) of een afbeelding (figura) of werkingskracht (virtute),
hij zij verdoemd.

Canon 2
Als iemand zegt:
in het hoogheilig Sacrament van de Eucharistie, verblijven de substanties van brood en wijn samen met het Lichaam en Bloed van onze Heer Jezus Christus, en hij ontkent die wonderbaarlijke en éénmalige verandering van de gehele substantie van brood in het Lichaam en van de gehele substantie van wijn in het Bloed, waarbij tenminste de gedaanten van brood en wijn blijven, die verandering die de Katholiek Kerk op treffende wijze wezensverandering (transsubstantiatie) noemt,
hij zij verdoemd
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

De Heere Jezus heeft op Golgotha de zegen behaald en Zijn kinderen bevrijd en gekocht met Zijn dierbaar bloed. Hoe konden dan de heiligen van het Oude Testament zalig worden? Het was toch alleen beloo...
Geen reacties
29-04-2013
Ik ken een lied: "Als g' in nood gezeten, geen uitkomst ziet. Wil dan nooit vergeten, God verlaat u niet." Mijn vraag is: Als ik God nu wel verlaat, verlaat Hij mij dan nog niet?
Geen reacties
29-04-2003
Hoe kan het dat je bijvoorbeeld een paar dominees heel fijn vindt om te horen, terwijl daartussen toch zo'n afstand is in ligging? Zou dit alleen met gevoel/emotie hebben te maken of...? Kunt u hier i...
Geen reacties
29-04-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering